In timpul vizitei de la Betleem din ultimele luni, pelerinii au observat ceva diferit la aspectul bisericii Nașterii Domnului. Înconjurată de schele, biserica aflată pe locul unde Tradiția spune că Domnul S-a născut se află în reparații mai mult decât necesare după trecerea a aproximativ 600 de ani.
Experții afirmă că apa care se scurge de pe acoperiș va cauza pagube foarte mari mozaicurilor și celorlalte odoare de preț.
Directorul proiectului, Afif Tweme ne informează că primul stadiu al proiectului a început în septembrie și se ocupă de cea mai stringentă problemă și anume, acoperișul și ferestrele. Dânsul a declarat: „Apa afectează cel mai mult tencuiala, mozaicul, podeaua și fresca, putând să deterioreze orice element istoric aflat în biserică.”
Firmele care se ocupă de aceste lucrări sunt obligate să nu cauzeze nici un fel de neplăceri pelerinilor și să se asigure că aceștiapot intra cu ușurință și fără a se supune vreunui pericol în biserică, a mai adăugat domnia sa.
Biserica este unul dintre cele importante și mai vizitate locașuri de cult ale creștinismului. Așezată deasupra peșterii unde Tradiția spune că S-a născut Iisus, aceasta a atras mai mult de 2 milioane de pelerini în anul trecut. Însă clădirea, cu anumite părți ce datează de mai bine de acum 1 500 de ani, a fost neglijată de decenii.
Atât Fondul Mondial al Monumentelor, o organizație non-profit a SUA dedicată protejării locurilor istorice, cât și agenția culturală UNESCO au așezat biserica pe lista lor de locuri aflate în pericol de dispariție.
Orașul Betleem este situat pe Malul de Vest unde palestinienii au autonomie. Autoritatea palestiniană a luat conducerea și finanțează o mare parte a lucrărilor, a declarat Ziad al-Bandak, consultant pentru relații cu creștinii al președintelui Mahmoud Abbas.
Acesta a mai declarat că Guvernul a oferit un milion de dolari, în timp ce suma adițională de 800 000 de dolari va veni de la sectorul privat. Restul provine de la țări europene precum Franța, Ungaria, Rusia și Grecia, ajutând la suma de aproape 3 milioane de dolari necesară pentru prima fază a proiectului.
Pe lângă procesul minuțios de a conserva biserica, lucrările au mai fost complicate și de relația sensibilă dintre cele trei Biserici care împart stăpânirea locului, Biserica Ortodoxă a Greciei, cea Romano – Catolică și cea Armeană. Modul în care aceste Bisericii se folosesc de Sfântul locaș este reglementat de o înțelegere, cunoscută ca și Status Quo, care datează de aproape 200 de ani.
De prima fază, ce va dura aproape un an, se va ocupa Piacenti, o firmă italiană specializată în renovarea siturilor istorice. Una câte una, experții vor repara sute de bârne de lemn din acoperiș.
Directorul companiei, Giammarco Piacenti afirmă că acoperișul a fost restaurat cu măiestrie de către niște tâmplari venețieni în 1478 și că proiectul este unul conservativ și caută să păstreze pe cât posibil cât mai multe piese originale .
Pe lângă acoperiș și ferestre, alte elemente care vor necesita reparație în viitor sunt: fațada exterioară, tencuiala interioară, mozaicurile de pe pereți, picturile și tâmplăria. Dacă vor exista fonduri, lucrările vor dura patru sau cinci ani, a mai declarat dânsul.
Biserica a fost construită în veacul al IV-lea de către Sfânta Împărăteasă Elena și de către fiul său Constantin cel Mare, deasupra peșterii unde Sfânta Fecioară Maria L-a născut pe Mântuitorul Hristos. Ceea ce pelerinii vizitează astăzi este biserica înălțată de către Împăratul bizantin, Iustinian I, care a domnit din 527 până în 565 d.Hr.
Construcția nu include zona principală de pelerinaj: locul aflat sub altar unde se află steaua de argint cu 14 colțuri ce marchează locul unde, după Tradiția creștină, Iisus S-a născut.
Leggi questo articolo su: www.doxologia.ro