Pelerinii care în acest an vor vizita Ţara Sfântă şi vor ajunge la Bazilica Nativităţii din Betleem, nu vor putea să se bucure în totalitate de frumuseţea ei datorită operaţiunilor de restaurare care au loc după mai bine de 200 de ani de la ultimele lucrări.
Celebra şi antica Bazilică din Betleem, se află pe locul în care, conform tradiţiei, s-a născut Isus. Are o vechime de 1700 de ani, fiind unul dintre sanctuarele cele mai importante ale creştinismului şi unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru cei care vizitează Ţara Sfântă. Anul trecut a primit peste 2 milioane de pelerini. Din 2012 Bazilica Naşterii Domnului din Betleem a fost introdusă în patrimoniul mondial Unesco.
Mare parte din fondurile pentru restaurarea bazilicii au fost alocate de autoritățile locale palestiniene la care s-au adăugat donaţii din Franţa, Ungaria, Rusia şi Grecia.
În afară de procesul dificil de conservare a unui loc sacru atât de delicat, restaurarea trebuie să ţină cont de relaţiile dintre cele trei confesiuni creştine care folosesc edificiul de cult: Biserica Catolică Romană, Biserica Greco-Ortodoxă şi Biserica Armeană. Cele trei confesiuni administrează împreună Bazilica Naşterii după codul din secolul al XIX-lea, cunoscut ca „Status Quo”.
Read the complete article on ro.radiovaticana.va